Fem fel du förmodligen gör med din tvätt

Tvättråd. Tvättar du fortfarande själv hemma i tvättstugan? Då gör du med största sannolikhet något av misstagen nedan. Förutom att du kanske inte får kläderna helt rena riskerar du också att behandla kläderna på ett sätt som gör att utseende eller livslängd påverkas negativt. Se nedan Washaways lista över de vanligaste misstagen du gör med din tvätt, och som du enkelt kan undvika.

tvätt
Så undviker du de vanligaste misstagen när det kommer till din tvätt

1. Felbehandling av fläckar

Vi har alla varit där – vi spiller lunchen på den nytvättade skjortan för att sedan gnugga fläcken med alla möjliga fläckborttagare. Att gnugga på en fläck för mycket kan dock göra fläcken värre då den snarare fäster hårdare i tyget och dessutom sprider fläcken. Behandla med rätt sorts fläckborttagare (läs mer här om våra förslag) så snart du upptäcker en fläck.

2. Överdosering av tvättmedel 

Överdosering av tvättmedel (utöver att det är riktigt dåligt för miljön) kan leda till att klumpar av olöst tvättmedel fastnar i tyget, vilket på sikt kan leda till att bakterier bildas i tyget. Hur mycket tvättmedel du ska använda beror på vattnets hårdhet i där du bor. Om du har hårt vatten – använd mer än vad det står på kartongen, om vattnet är mjuk – använd mindre. Dina kläder kommer bli rena och bakteriefria på nolltid om du doserar korrekt!

3. Överfylld tvättmaskin 

Om du inte direkt älskar att tvätta brukar du säkert vänta in i det sista med att tvätta, det vill säga till dess att tvätthögen väller över. Dela upp tvätthögen i mindre tvättar istället för att köra hela högen i en maskin, annars riskerar du att både skada själva maskinen men också att dina kläder inte blir helt rena och dessutom kommer ut skrynkliga efter tvätten.

4. Öppna knappar och blixtlås

Att tvätta kan vara komplicerat när det kommer till att ta hänsyn till alla olika typer av knappar och blixtlås. Normalt kan knappar och blixtlås tvättas som vanligt i en tvättmaskin, men kan leda till problem om du glömmer stänga dem innan tvätt. Var noga med att stänga blixtlåset på jeansen innan du tvättar dem då det annars riskerar att skada mer ömtåliga plagg i samma tvätt. Stäng däremot inte knapparna på din skjorta när du tvättar då knapparna då löper större risk att slitas av under tvätten.

5. Långt mellan tvättarna

Det kanske inte känns helt intuitivt att det sparar pengar och miljö att köra flera tvättar på raken efter varandra, men det gör det! Det beror på att tvättmaskinen kan använda en del av värmen från första tvätten vilket innebär att den inte behöver lika mycket energi till uppvärmningen under nästkommande tvättar. Du sparar alltså både pengar och miljö genom att köra flera tvättar i rad.

 

Lösningen

Slösa inte mer tid med att oroa dig för hur du tvättar på bästa sätt, låt Washaway ta hand om allt för dig. Vi på Washaway brinner för att leverera fläckfri tvätt till våra kunder, vecka efter vecka. Och det bästa av allt? Vi levererar till din dörr på tider som passar dig – så att du kan vara säker på att alltid ha rena kläder till minsta möjliga ansträngning.

 


Washaway erbjuder tvätt och kemtvätt med leverans till kontor och hem i hela Stockholms innerstad (Gamla Stan, Kungsholmen, Norrmalm, Vasastan och Östermalm) samt i utvalda närförorter (Aspudden, Bromma, Danderyd, Enskede, Hammarby Sjöstad, Lidingö, Midsommarkransen, Mälarhöjden, Lilla Essingen, Nacka, Solna, Stora Essingen, Sundbyberg och Årsta). Ladda ner Washaway i AppStore idag!

 

kemtvätt