Skrämmande fakta om din lokala kemtvätt

Hälsa och miljö. Din lokala kemtvätt använder sannolikt dokumenterat cancerogena och miljöskadliga ämnen vid kemtvätt. Visa omtanke om miljö samt din och de anställdas i tvätteriet hälsa genom att anlita ett tvätteri som använder organiskt nedbrytbara tvättvätskor. Vi har läst Stockholms stads tillsynsrapport för tvättbranschen och den bjuder på skrämmande läsning. Rapporten i sin helhet hittar du här.

Washaway miljö kemikalier
Vilka kemikalier använder din lokala kemtvätt?

Din lokala kemtvätt använder sannolikt cancerogena och miljögiftiga kemikalier

Har du någon gång anlitat ett kemtvätteri för att få hjälp med tvätt av känsligare kläder? Då har du med största sannolikhet fått dina kläder tvättade i dokumenterat starkt cancerogena och miljöskadliga kemikalier.

Tvättar du hos Washaway kan du pusta ut, vi använder bara organiskt nedbrytbara ämnen (som med andra ord inte ansamlas och ackumuleras i levande organismer). De två lösningsmedel som används vid kemtvätten är Solvon K4 och återvunnet kolväte, vilka är dokumenterat oskadliga för både människa och miljö.

Enligt Stockholms stads tillsynsrapport från maj 2019 finns det 41 tvätterier i Stockholms stad som använder den dokumenterat cancerogena och kraftigt miljögiftiga kemikalien Perkloretylen som lösningsvätska i tvätten. Dessa tvätterier förser större delen av stadens kemtvättsbutiker med tvättjänster (de flesta kemtvättsbutiker har inte egen tvätt i butik). Med andra ord stor risk att du råkar ut för Perkloretylen om du besöker en kemtvättsbutik i Stockholm.

Lite intressant kuriosa är att en fjärdedel av dessa kemtvättar misslyckades med att rapportera sin kemikalieförbrukning och -utsläpp till Stockholms stad på utsatt tid, utan rapporterade först efter påtryckningar från Stockholms stad. Stockholms stad har som målsättning max 2% miljöutsläpp av kemtvättsvätskan, vilket långt ifrån alla dessa kemtvätterier klarar av att nå.

Stockholms stad rapporterar vidare: ”Tillsynsbesöken som utförts påvisar en stor spridning av kunskapsnivån vad avser miljöarbetet. De vanligaste bristerna är att en förteckning över verksamhetens kemikalier saknas och att tillgång till säkerhetsdatablad över kemikalierna saknas. Det är även vanligt med brister i förvaringen och märkningen av det farliga avfallet.”

En annan kemtvättsvätska som inte heller är organsikt nedbrytbar, men åtminstone inte är dokumenterat cancerogen är Actrel. Visa omtanke om miljö, om de som arbetar i kemtvätten samt om din hälsa genom att fråga din kemtvättsbutik vilken vätska de använder i sin kemtvätt. Eller använd Washaway.

 


Washaway erbjuder tvätt och kemtvätt med leverans till kontor och hem i hela Stockholms innerstad (Gamla Stan, Kungsholmen, Norrmalm, Vasastan och Östermalm) samt i utvalda närförorter (Aspudden, Bromma, Danderyd, Enskede, Hammarby Sjöstad, Lidingö, Midsommarkransen, Mälarhöjden, Lilla Essingen, Nacka, Solna, Stora Essingen, Sundbyberg och Årsta). Ladda ner Washaway i AppStore idag!

 

kemtvätt