Så tar du hand om dina sidenplagg på rätt sätt

Tvättråd. Siden är lika snyggt som det är svårt att ta hand om. Materialet kräver en hel del arbete för att hålla i gott skick jämfört med andra textilier men är verkligen värt det. Här kommer en snabb guide till hur du tar hand om dina sidenplagg på bästa sätt. Visste du till exempel att du absolut inte bör använda vanliga fläckborttagningsmedel på sidenplagg?

Så tar du hand om sidenplagg på bästa sätt
Så tar du hand om sidenplagg på bästa sätt

Ta hand om fläcken så snart den uppkommer

För att undvika att fläcken fäster sig starkare i klädfibrerna, försök ta hand om fläcken så snart den uppkommer. Det ökar dessutom chanserna för att få bort fläcken helt utan att orsaka skada på tyget. Badda fläcken med en fuktig trasa för att försöka lösa upp fläcken (men var försiktig med tryck och drag för att undvika att skada tyget). Undvik att utsätta fläcken för överdriven värme och ljus för att undvika att fläcken sätter sig hårdare i textilfibrerna. Om du planerar att lämna in plagget till en kemtvätt, berätta gärna vad fläcken består av. Kemtvättar använder en uppsjö av olika fläckborttagare för att få bukt med de mest svåråtkomliga fläckarna. Till exempel skiljer sig kemin i en grönsakssås jämfört med proteinbaserade såser (tex mejeribaserade såser) vilket påverkar valet av fläckborttagare. Försök vara så specifik som möjligt när du beskriver din fläck så kommer din kemtvätt veta precis hur de ska få bukt med din fläck. Det är också viktigt att tänka på att inte använda traditionella fläckborttagningsmedel eftersom de flesta sidenplagg är färgade med växtbaserade färgämnen som fläckborttagningsmedel reagerar med. Använder du dessa fläckborttagningsmedel kommer de med största sannolikhet bleka eller missfärga tyget.

Läs alltid tvättrådslappen

Lita på oss när vi säger att tvättrådet vet bäst! Plagg kommer med tvättinstruktioner av en anledning, och du gör bäst i att följa dem om du vill att tvätten ska utföras på bästa sätt. Titta på tvättrådet för att se om plagget klarar av maskintvätt, kräver handtvätt eller kemtvätt. Detta är det första, men ack så viktiga steget för att ta hand om dina sidenplagg på rätt sätt.

Kalla temperaturer är nyckeln

Vad än tvättrådet säger om tvätten av ditt sidenplagg, tvätta dem alltid i kallt vatten. Tvättar du i tvättmaskin, använd ett program för känsliga kläder. Tvättar du genom handtvätt så använd bara kallvatten. Detta gör att sidentyget bibehåller sin vackra kvalitet. Undvik att tvätta siden tillsammans med tyngre plagg och tvätta enbart ihop med liknande material.

Handdukstorka

Det här kan låta konstigt, men använd en handduk för att torka dina sidenplagg på samma sätt som du skulle torka dig själv efter en dusch. Lägg handduken på en platt yta såsom ett bord och placera sidenplagget ovanpå och rulla ihop det försiktigt till en rulle. Detta får bort överskottsvatten. Häng sedan upp plagget eller lägg det platt för att torka till helt torrt. Undvik torktumlare!

Ta hjälp av Washaway om du är osäker

Om det känns övermäktigt att ta hand om dina sidenkläder, låt Washaway ta hand om dem. Vi kan erbjuda den mest skonsamma men samtidigt mest miljövänliga kemtvätten, samtidigt som vår smidiga tjänst kommer underlätta ditt liv.

kemtvätt