Bästa knepen för att få bort envisa fläckar på kläder

Känner du igen känslan du får när du råkar spilla rödvin på dina ljusa favoritplagg? Inget att stressa upp dig för nästa gång – här kommer några mindre vanliga men ack så effektiva och snabba knep för att ta bort de vanligaste fläckarna (hint: Washaway är en av dem).

Washaway

1. Vitt vin – Tar bort färska rödvinsfläckar 

Vitt vin fungerar ironiskt nog neutraliserande på rödvin. Det löser upp antocyaninet i rödvinet som orsakar de röda fläckarna. Börja med att suga upp överflödig vätska från fläcken med hjälp av en trasa eller lite hushållspapper. Badda därefter vitt vin på rödvinsfläcken tills synbar effekt uppnås. Upprepa tills att fläcken börjar blekas och avsluta med en vanlig maskintvätt. Ett annat knep är att doppa fläcken i kokande mjölk och gnugga lätt med en träslev tills fläcken börjar lösa upp sig. Avsluta med vanlig maskintvätt.

2. Babypuder – Tar bort fläckar från olja och andra fetter

Få bukt med fettfläckar från till exempel matlagning genom att strö lite babypuder eller talk över fläckarna. Det fina pudret fungerar som mikroskopiska tvättsvampar som suger upp oljepartiklarna. Låt verka i ca 30 minuter och borsta försiktigt bort med en tandborste. Få bort så mycket som möjligt innan blötläggning och därefter vanlig tvätt.

3. Mjölk – Tar bort fläckar från bläck

Fläckar från läckande bläckpennor får du enkelt bort genom att blötlägga hela plagget i mjölk och en skvätt vitvinsvinäger över natten. Se till att hela fläcken är helt dränkt i mjölken. Om det fortfarande finns rester av bläcket kvar på plagget, gnugga lätt med fingrarna för att avlägsna dessa. Tvätta som vanligt efteråt.

4. Gammalt bröd – Tar bort fläckar på mocka

Använd en skiva gammalt bröd för att avlägsna ytlig smuts från mocka. Knåda ihop brödet till en liten boll att gnugga mot det fläckade området. Upprepa tills all smuts är avlägsnad. Borsta bort eventuella rester med en uttjänt tandborste.

5. Äggula – Tar bort fläckar från kaffe

Envisa kaffefläckar kan avlägsnas helt genom att gnugga äggula med hjälp av en tvättsvamp mot fläcken ett par minuter. Skölj med kallt vatten och vips har du ett fläckfritt resultat redo att bäras!

6. Filmjölk – Tar bort fläckar från blåbär

Sänk ner fläcken i filmjölk en timme innan du tvättar som vanligt i maskin. Om ingen större skillnad uppstår efter filmjölken kan du gnugga fläcken försiktigt med ljummet vatten och diskmedel innan maskintvätten.

7. Kokande vatten – Tar bort fläckar från jordgubbar

Doppa fläcken i kokande vatten (om plagget tål vatten). Du kan också lägga fläcken i filmjölk innan vanlig maskintvätt för att underlätta att fläcken går bort.

8. Mineralvatten – Tar bort gräsfläckar

Blötlägg fläcken i mineralvatten innan vanlig maskintvätt. Du kan också testa att blötlägga i vanlig filmjölk om inte mineralvattnet haft tillräcklig effekt innan maskintvätten.

9. Kallt vatten – Tar bort chocklad- och blodfläckar

Blötlägg fläcken omedelbart i kallt vatten för att förhindra att fläcken koagulerar och fäster sig i tyget. Blötlägg därefter i tvättmedelslösning (ljummet vatten och tvättmedel) och låt ligga tills fläcken avlägsnat sig. Om inte det hjälper kan du testa att blötlägga i sprit.

10. Tvål och vatten – Tar bort fläckar från tomatsås och ketchup

Skölj fläcken med kallt vatten en stund och avsluta med blötläggning i en blandning av tvål och vatten. Avsluta med en maskintvätt.

11. Strykjärn – Tar bort fläckar från stearin och tuggummi

Rester av tuggummi går lättast bort genom att läggas i frysen och därefter brytas eller skrapas bort. Lägg därefter dubbla hushållspapper över och under fläcken och stryk med varmt strykjärn på fläckarna för att få bort det sista. Stearin behandlas på samma sätt men behövs inte frysas utan kan skrapas eller brytas bort i rumstempererat tillstånd.

12. Raklödder – Tar bort sminkfläckar

Applicera raklödder på sminkfläcken och gnugga försiktigt tills fläcken går bort. Komplettera med maskintvätt vid behov

13. Ättika – Tar bort fläckar från deodorant

Blötlägg plagget eller de delar som har fläckar i ättika i en halvtimme och tvätta därefter på högsta tillåtna temperatur enligt tvättrådet på plagget.

14. Handsprit – Tar bort fläckar från tuschpenna

Blötlägg fläcken i handsprit eller annan ofärgad alkohol i några minuter tills fläcken gått bort.

15. Washaway – Behandlar ett sort antal olika typer av fläckar utan att du behöver lyfta ett finger

Washaway erbjuder tvätt och kemtvätt med leverans till kontor och hem i hela Stockholms innerstad (Gamla Stan, Kungsholmen, Norrmalm, Vasastan och Östermalm) samt i utvalda närförorter (Aspudden, Bromma, Danderyd, Enskede, Hammarby Sjöstad, Lidingö, Midsommarkransen, Mälarhöjden, Lilla Essingen, Nacka, Solna, Stora Essingen, Sundbyberg och Årsta). Ladda ner Washaway i AppStore idag!

kemtvätt